1/72 Phantom F2 FG1 # italeri 1434

Italeri
ITA-1434
Bestel
  • Beschrijving

Het Verenigd Koninkrijk exploiteerde de McDonnell Douglas F-4 Phantom II als een van de belangrijkste gevechtsvliegtuigen van de jaren 1960 tot de vroege jaren 1990.

*Betere foto's komen zsm!

Het VK was de eerste exportklant voor de Phantom, die werd besteld in het kader van politieke en economische problemen rond Britse ontwerpen voor de rollen die het uiteindelijk op zich nam. De Phantom werd aangekocht om zowel in de Fleet Air Arm als in de Royal Air Force te dienen in verschillende functies, waaronder luchtverdediging, luchtsteun, staking op laag niveau en tactische verkenning.Hoewel geassembleerd in de Verenigde Staten, waren de Britse fantomen een speciale batch die apart werd gebouwd en die een aanzienlijke hoeveelheid Britse technologie bevat als middel om de druk op de binnenlandse ruimtevaartindustrie te verlichten na grote projectannuleringen.

Twee varianten werden in eerste instantie gebouwd voor het VK: de F-4K-variant werd vanaf het begin ontworpen als een luchtverdedigingsinterceptor om te worden bediend door de Fleet Air Arm van de vliegdekschepen van de Royal Navy; De F-4M-versie werd aangeschaft voor de RAF om te dienen in de tactische staking en verkenningsrollen. Halverwege de jaren tachtig werd een derde Phantom-variant verkregen toen een hoeveelheid tweedehands F-4J-vliegtuigen werd gekocht om de Britse luchtverdediging na de Falklands-oorlog te vergroten.

De Phantom trad in dienst bij zowel de Fleet Air Arm als de RAF in 1969. Bij de Royal Navy had het een secundaire aanvalsrol naast het primaire gebruik voor vlootluchtverdediging, terwijl het in de RAF al snel werd vervangen in de aanvalsrol door Andere vliegtuigen specifiek ontworpen voor staking en luchtsteun. Tegen het midden van de jaren zeventig was het de belangrijkste onderschepper van het VK geworden, een rol die het tot het begin van de jaren negentig bleef vervullen.