1/24 Supermarine Spitfire MK.Vb # trumpeter 02403

Trumpeter
TRU-02403
Bestel
  • Beschrijving

De massaproductie van de Spitfire begon in 1936 en er werden er tot 1948 meer dan 20.000 van geproduceerd. Onder de verschillende varianten van deze belangrijkste jager van de Royal Air Force werd de Mk.V serie de meest geproduceerde met meer dan 6500 toestellen.

In het begin van 1941 kreeg de meerderheid van de squadrons de beschikking over de Spitfire Mk.I. Verbeteringen werden voorgesteld door de piloten en alles werd in het werk gesteld om het voordeel van de betere prestaties ten opzichte van zijn tegenstanders te behouden. De belangrijkste verbetering kwam bij de ingebruikname van de krachtige Merlin type 45 motor en een gemengde bewapening van vier 7.7mm machinegeweren en twee 20mm kanonnen. Dit type kreeg de naam "Mk.Vb". Sommige Mk.Vb's kregen afgeplatte vleugeltips voor een betere wendbaarheid op lage hoogte.

In 1942 werd de Spitfire ook dringend nodig voor operaties in het buitenland. Een van de meest bekende versies was de voor Noord-Afrikaanse acties voorbereide Spitfire "TROP.", wat staat voor Tropical. Om de motor te beschermen tegen zand werd een Vokes luchtfilter aangebracht op de carburateur inlaat. Hoewel het filter succesvol was had zijn grootte een negatieve invloed op de snelheid van het vliegtuig. Het probleem werd opgelost door de 103st onderhouds eenheid gestationeerd bij Aboukir, die een kleiner, meer gestroomlijnd filter maakte dat net zo effectief bleek. De Spitfire ging door tal van kleine en grote veranderingen gedurende de productietijd maar was succesvol op elk front in de oorlog.

Item Nr 02403
Itemnaam Supermarine Spitfire MK.Vb
Schaal 01:24
Type bouwdoos Statisch vliegtuigmodel
Afmeting Lengte: 376 mm Spanwijdte: 465 mm
Aantal onderdelen 233
Foto ets onderdelen Rolroer- & Flap scharnieren
Film Parts Instrumentenpaneel
Onderdelen 9 bomen + 3 rubberen banden
Verfschema s/n BL670 / RF●K, 303 Polen Division, Maart 1942
Bijzonderheden Gedetailleerde motor met doorzichtige motorkap, Sprung landingsgestel