1/72 Spitfire Mk.IXe # eduard 70123 TNL

Eduard
eduard 70123
3970123
    Tijdelijk niet leverbaar
  • Beschrijving

In september 1941 verscheen er een tot dan toe onbekend Duits jachtvliegtuig aan de West-Europesche hemel. Het nieuwe vliegtuig was superieur aan de Britse jagers, hoogst verontrustend voor de Spitfire Mk.V. piloten.

Dit artikel is op dit moment niet leverbaar maar hopen wij binnenkort wel weer in ons aanbod terug te zien.

Het Duitse ontwerp werd al snel erkend als de Focke-Wulf Fw 190A. De door de RAF geleden verliezen liepen snel op zodat de RAF in november 1941 besloot om geen daglicht operaties meer uit te voeren. Een poging om dit soort vluchten te hervatten werd gemaakt in Maart 1942. Verliescijfers bleven echter onaanvaardbaar hoog en de RAF was opnieuw genoodzaakt om de vluchten te staken. Dit alles was te danken aan de Focke-Wulf Fw 190A.

In juni 1942 landde per ongeluk een Duitse piloot op een Brits vliegveld waarmee de RAF een compleet intacte Fw 190 jager in RAF-handen kreeg. Vergelijkingsproeven tussen de Focke-Wulf en Spitfire Mk.V begonnen bijna onmiddellijk waarna uiteindelijk de Mk.IX werd ontwikkeld en de RAF begin 1943 een toestel had dat het tegen de 190A kon opnemen.

De Spitfire Mk.IX diende in steeds verbeterde uitvoeringen bij de RAF tot het einde van de oorlog. In de naoorlogse periode vlogen de Tsjechoslowaakse, Noorse, Deense en Canadese luchtmacht nog enige jaren met de MK.IXs en ze zouden opnieuw in de strijd terechtkomen. Tsjechoslowakije verkocht zijn Spitfire Mk.IXs aan Israël in 1948 en deze vliegtuigen vormden de ruggengraat van de pas opgerichte Israëlische luchtmacht in de strijd tegen hun Arabische buren.
Gerelateerde Producten