1/35 Panther Ausf. G Late Production w/ IR & Air Defense Armour # takom 2121

Takom
takom 2121
Bestel
  • Beschrijving

Toen de Duitse Panzer IV in juni 1941 de Russische T-34 ontmoette, werden ze vernederd doordat ze werden overtroffen door de T-34, dus werd een groep wapenspecialisten naar het Russische front gestuurd om het ontwerp van de T-34 te analyseren.

Met deze resultaten kregen Daimler-Benz (DB) en Maschinenfabrik Augsburg (MAN) beide de taak om tegen april 1942 ontwerpen te leveren voor een mediumtank van 30 ton. Het MAN-ontwerp werd in mei 1942 geaccepteerd, vooral omdat het een bestaande turret, ontworpen door Rheinmetall-Borsig, waardoor kostbare tijd werd bespaard die nodig was om een ​​nieuwe turret te ontwerpen dat vereist was voor het DB-ontwerp. Het Panther-ontwerp heeft veel van zijn succesvolle ontwerpkenmerken aangepast aan de T-34. Dit waren voornamelijk het hellende pantser en de brede tracks (om manoeuvreren in sneeuwcondities aan het oostfront gemakkelijker te maken). In september 1942 werd het eerste prototype getest en onmiddellijk in gebruik genomen. Ondanks vertragingen in de productie als gevolg van het ontbreken van productieapparatuur van de romp, werden de eerste gehaaste leveringen aan het Duitse leger voltooid in december, maar de tank werd geplaagd door technische problemen. Ondanks deze vroege problemen was de tank zeer succesvol en vanwege de grote vraag aan het Oostfront werd de oorspronkelijke productie van 250 tanks per maand in de MAN-fabriek in januari 1943 verhoogd tot 600 tanks per maand.

De Panther was bewapend met een semi-automatisch 75 mm Rheinmetall-Borsig KwK 42 main gun en kon 79 rondes van drie verschillende soorten munitie dragen: Armor-Piercing Capped Ballistic Capped, (APCBC), High-Explosive (HE) en Armour- Piercing Composite Rigid (APCR). Het 75 mm kanon op de Panther was een van de krachtigste kanonnen van de Tweede Wereldoorlog en had zelfs nog meer succes bij het doorboren van vijandelijk pantser dan het 88 mm kanon van de Tiger I. De Panther was ook uitgerust met twee 7,92 mm Maschinengewehr 34 (MG-34) voor gevechten van dichtbij; Één werd coaxiaal met het hoofdkanon gemonteerd en de tweede werd in het voorste hellende pantser gemonteerd en bediend door de radio-operator. In latere productie-upgrades werd een steun bevestigd aan de koepel van de commandant zodat een derde MG-34 kon worden gemonteerd voor luchtafweer.