1/35 Panzerkampfwagen 3 Ausf.M mit schürzen # takom 8002

takom 8002
NIEUW
Bestel
  • Beschrijving

In februari 1934 gaf de bewapeningsafdeling, volgens de specificaties van Hans Guderian, opdracht tot de ontwikkeling van een nieuwe tank, met de codenaam 'Zugführerwagen' of 'Z.W.' Het was bedoeld als de belangrijkste gevechtstank van de Duitse pantserdivisies, die in staat was om vijandige tanktroepen aan te vallen en te vernietigen. Het zou een maximumgewicht van 24.000 kg (53.000 lbs.) En een topsnelheid van 35 km / u (22 mph) hebben. Vier bedrijven reageerden met ontwerpen voor het contract: Daimler-Benz, Krupp, MAN en Rheinmetall. Na elk voorstel te hebben getest, werd het ontwerp van Daimler-Benz in augustus 1935 geselecteerd voor productie.

Het basisontwerp van de Panzer III was hetzelfde als de vorige Panzer I en II, met de versnellingsbak aan de voorkant en de motor aan de achterkant van de romp. De koepel was een vergrote versie van de koepel die op de Panzer II werd gebruikt en bood plaats aan drie van de vijfkoppige bemanning (commandant, schutter en lader). Deze nieuwe opstelling verbeterde de gevechtskracht van de tank drastisch door de vuursnelheid te verhogen.

Aangedreven door de Maybach HL120TRM-motor, de Pz. III Ausf M was bijna identiek aan de vorige Ausf L, met hetzelfde 125px KwK39 L / 60-kanon en extra 20 mm uit elkaar geplaatste bepantsering op de mantel en de bovenbouw, maar had drie 90 mm (3,54 inch) NbK-rookafvoeren aan beide zijden van De koepel en 5 mm dikke stalen schorten rondom de koepel en zijkanten van de romp om te helpen beschermen tegen wapens van een hoger kaliber. Het bevatte ook doorwaadapparatuur, waardoor het door maximaal anderhalve meter water kon waden. Dit werd bereikt door waterdichte afdekkingen te voorzien voor elke opening onder de koepel, inclusief de luchtinlaten van de motor. Tijdens het doorwaden van de tank werd via de koepel lucht aangevoerd.

Deze variant werd gebruikt om verliezen aan de frontlinie te vervangen en nam deel aan de slag om Koersk en de verdediging van Sicilië, hoewel het 125px-kanon tegen die tijd vrijwel niet effectief was in tank-versus-tank-gevechten. In totaal werden 1000 exemplaren besteld, maar tot februari 1943 werden er slechts 250 geproduceerd. De rest werd ofwel omgebouwd tot Ausf.Ns, StuG III’s, Flammpanzer IIIs of simpelweg ontmanteld.