1/32 Westland Whirlwind FB MK.I 'Fighter-Bomber' # special hobby 32088

Special Hobby
special hobby 32088
Bestel
  • Beschrijving

Niet lang voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vaardigde het Britse Luchtvaartministerie een eis uit waarin werd opgeroepen tot twee typen gevechtsvliegtuigen: één lichtgewicht toestel met machinegeweerbewapening en de andere met zware kanonbewapening.

Voor deze vereisten werden de met machinegeweren bewapende Hurricanes en Spitfires ontworpen, terwijl voor de tweede categorie het bedrijf Westland hun Whirlwind tweemotorige jager aanbood. Van dit type werden uiteindelijk ruim honderd exemplaren geproduceerd en de verdere productie werd alleen stopgezet door het tekort aan Peregrine-motoren. De Whirlwinds werden boven het Engelse Kanaal ingezet voor gevechtsmissies en grondaanvalmissies. Voor de laatste werden de Whirlwinds uitgerust met bommenrekken en werden ze aangeduid als FB Mk.I.

Dit model van de Whirlwind is nu verkrijgbaar in de Special Hobby 'Hi-Tech'-versie en bevat tien plastic ramen, één met transparante onderdelen, twee ramen met foto-geëtste details, een set 3D-geprinte onderdelen en ook resin onderdelen. Deze details verbeteren de cockpit aanzienlijk en maken het ook mogelijk om het neusgedeelte open te laten, zodat de bewapening van vier Hispano-kanonnen goed tot zijn recht komt. Het decalblad biedt markeringen voor vier groengrijze RAF-machines; twee van 263 Sqn en de andere twee van 137 Sqn. Eén van de schema's heeft een titel onder de cockpit en een ander heeft de opvallende zwart-witte vleugelonderzijde, de markering die werden gedragen voor Operatie Stalker.